Φασούλι το φασούλι…

Στις 15 Φεβρουαρίου τρέχοντος άνοιξε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μια σπουδαία έκθεση για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης μας. Τιτλοφορείται Θεσσαλονίκη 1912-2012: Η Αρχιτεκτονική μιας Εκατονταετίας. Η έκθεση παρουσιάστηκε πρώτα στο Μουσείο Μπενάκη (Οκτώβριος και Νοέμβριος 2012) και τώρα εγκαθίσταται στον φυσικό της τόπο, στην πόλη μας, η οποία συμπλήρωσε πέρσι 100 χρόνια από την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος. Ήρθε μάλιστα εδώ εμπλουτισμένη με 100 επιπλέον φωτογραφίες και διαρθρωμένη σε πολύ μεγαλύτερη έκταση απ’ ότι στην Αθήνα…
Την πλαισιώνει, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες εξαιρετικές περιπτώσεις, ένας υπερπλήρης τόμος 392 σελίδων. Επιμελητής και συγγραφέας ο αρχιτέκτων και ιστορικός της αρχιτεκτονικής, καθηγητής Βασίλης Κολώνας, μετά της συνεργάτιδας αρχιτέκτονος MSc, Σωτηρίας Αλεξιάδου. Οι άνθρωποι υπερέβαλαν εαυτόν επί οκτώ μήνες, ώστε να φέρουν εις πέρας ένα τέτοιο ογκώδες εγχείρημα.
Στην τιτάνια προσπάθειά τους ήρθαν αρωγοί-χορηγοί η Πολεοδομία Θεσσαλονίκης, τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής Μουσείου Μπενάκη, ο εκδοτικός οίκος University Studio Press, η κα Μίνα Νομίδου-Πατέρα, το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η ΔΕΘ και φυσικά το ίδιο το ΜΜΣΤ με όλο του το δυναμικό. Δηλαδή για να πραγματοποιηθεί η επετειακή αυτή έκθεση-έκδοση “έπεσε κόσμος και κοσμάκης” όπως λέει πολύ λαϊκά ο Μίμης Φωτόπουλος στην ταινία Ο Φανούρης και το σόι του.
Γιατί όμως άργησε σχεδόν τρεις μήνες να μεταφερθεί από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη; Γιατί κόντεψε να μην πραγματοποιηθεί καν; Γιατί δεν αποτέλεσε κορωνίδα των περσινών εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 Χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης; Διότι ο Δήμος δήλωσε αδυναμία να στηρίξει αξιοπρεπώς το ερευνητικό έργο μιας 20ετίας (του κου Κολώνα) και έπρεπε να βρεθούν έτερες κολόνες!
Φασούλι το φασούλι μαζέψαμε και μαζεύουμε ακόμη το απαραίτητο ποσό” είπε με πόνο και ταπεινοφροσύνη η κα Ξανθίππη Σκαρπιά Χόιπελ, Πρόεδρος του ΜΜΣΤ. Δηλαδή η, “δις ετών 39”, Α.Σ. του Χ. να παίρνει απ’ τον Υπουργό Οικονομικών ετήσιο μισθό 215.000 ευρώ για την ανακύκλωση (sic “ανακεφαλαιοποίηση”) των δικών μας χρημάτων κι ο 100ετής Αρχιτεκτονικός Πολιτισμός να μη δικαιούται ένα φασούλι;

Κώστας Γ. Καρδερίνης