Οι πατριώτες χαμπουργκεράδες

Στη στημένη από το καπιταλιστικό μοντέλο της τραπεζοοικονομικής κυριαρχίας κρίση που βιώνουμε, μια κρίση που σκοπό έχει την οικονομική άρα και συμπεριφορική εξαθλίωση και υποδούλωση ενός ολόκληρου κάθε φορά λαού, σ’ αυτή λοιπόν την κρίση βρίσκουν πάτημα και άλλα όμοια με τους πολιτικούς και τους κεφαλαιούχους καθάρματα για να προσθέσουν και νέα κέρδη στις ήδη τεράστιες περιουσίες τους εκμεταλλευόμενοι τους εργαζόμενους.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει εδώ και μήνες σε ένα από τα πολλά καταστήματα της πιο γνωστής αλυσίδας φαστ φουντ στην Ελλάδα. Βλέπεις τα αμερικανόφερτα McDonald’s εδώ δεν πιάσανε. Εμείς προτιμάμε τους Έλληνες. Στο υποκατάστημα λοιπόν του Λευκού Πύργου αυτής της αλυσίδας «γρήγορου φαγητού» (και πρόχειρου επίσης) εδώ και μήνες η εργοδοσία προβαίνει σε μη καταβολή μισθών και εκτός αυτού σε θρασύτατες ενέργειες απέναντι στις αντιδράσεις των εργαζομένων. Τον Οκτώβριο απολύθηκε από το συγκεκριμένο κατάστημα εργαζόμενος γιατί οργανώθηκε στο συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού. Επειδή η απόλυση για αυτόν το λόγο είναι φυσικά παράνομη, τα αφεντικά βρήκαν έναν καλοθελητή τους (όσοι μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας τους λέμε ρουφιάνους και χαφιέδες), επίσης υπάλληλο, που δέχτηκε να κάνει μήνυση (με τί αντίτιμο άραγε;) στο συνάδελφό του ώστε να μπορέσουν να τον απολύσουν. Σχεδόν δύο μήνες μετά, απολύθηκε από το ίδιο κατάστημα και η σύζυγος του προαναφερθέντος, επειδή αντέδρασε και δήλωσε πως ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά της θα συμμετείχε στην απεργία της 1ης Δεκέμβρη. Η πρόφαση για τη δική της απόλυση, όντας και αυτή παράνομη, ήταν πως δεν έκανε καλά τη δουλειά της. Η εργοδοσία (που διατηρεί και άλλα τρία καταστήματα της συγκεκριμένης αλυσίδας, ένα στην Τσιμισκή, ένα στον Εύοσμο και ένα στη Ν. Ιωνία) προσπαθεί να κάμψει το ηθικό των εργαζομένων, τρομοκρατώντας τους πως εάν συνεχίσουν να αγωνίζονται και να αντιδρούν θα απολυθούν, τοποθετώντας κάμερες και πληρωμένο μπράβο (!) στο μαγαζί και αντιμετωπίζοντας με λεκτική και σωματική βία τους αλληλέγγυους που τους τελευταίους μήνες οργανώνουν έξω από τα συγκεκριμένα καταστήματα ειρηνικές παραστάσεις διαμαρτυρίας και ενημέρωσης του κόσμου.

Οι χουντικοί λοιπόν, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα, λειτουργούν με τους ίδιους τρόπους. Στα συγκεκριμένα, τουλάχιστον, καταστήματα τα χρήματά σου πηγαίνουν στην τσέπη των αφεντικών και όχι των υπαλλήλων. Σκέψου το πριν ξαναδιαβείς την πόρτα τους. Είσαι με το δίκιο του λαού ή με τους τραμπουκο-πατριώτες χαμπουργκεράδες;

Αλέξανδρος Μιλκίδης