Όταν ο θείος Όσκαρ φόρεσε μασέλες

 

Γενική αίσθηση

Ξεκινήστε με ένα πείραμα. Ρωτήστε τους φίλους σας ποιά ταινία ξεχώρισαν αυτή τη χρονιά από την Αμερικανική ή ανεξάρτητη αγγλόφωνη παραγωγή. Μετά από αρκετή ώρα σκέψης θα λάβετε απαντήσεις  που ίσως να μην υπήρχαν καν στην κατηγορία των καλύτερων ταινιών που ήταν υποψήφιες για Όσκαρ. Αυτό και μόνο το γεγονός μας δίνει την πληροφορία ότι η χρονιά που πέρασε ήταν άκρως απογοητευτική με ελάχιστες καλές ταινίες.

 

Υποψήφιοι και βραβεία

Πραγματική αγωνία δεν υπήρχε όλη τη βραδιά διότι οι υποψήφιες ταινίες ήταν στο ίδιο επίπεδο, λίγο πάνω από το καλό αλλά αρκετά κάτω από το «εξαιρετικές».

oscar 2016Φυσικά και θα έπαιρνε το Oscar πρώτης ανδρικής ερμηνείας ο Leonardo Di Caprio, όχι τόσο επειδή ήταν η καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του αλλά κυρίως  για να σταματήσουν τα χιουμοριστικά φωτογραφικά ενσταντανέ με τον κατά τα άλλα ταλαντούχο ηθοποιό στα social media που τον ήθελαν να χάνει το Oscar από την αρκούδα.

O Inarritu κερδίζει Oscar back-to back- ήταν όντως ένα επίτευγμα αυτό που έστησε-  όμως στο δια ταύτα ήταν περισσότερο μια προσεγμένη άσκηση ικανοτήτων και ύφους παρά ένα ψιλοκέντημα ερμηνειών. 3  Όσκαρ για το μεγάλο φαβορί την «Eπιστροφή», 6 για το outsider «Mad Max» και μόλις 2 στην καλύτερη ταινία της χρονιάς, το «Όλα στο Φως».

 

Πολιτική ορθότητα ή συνολική μετριότητα

Σε μια ακαδημία που το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων είναι λευκοί, φέτος δεν υπήρχαν μαύροι υποψήφιοι. Οι έγχρωμοι μποϊκοτάρουν την τελετή και τελικά μένει ο μαύρος παρουσιαστής επί σκηνής να κάνει τα αστειάκια του και να σχολιάζει αυτό το φαινόμενο. Τελικά η ακαδημία «έφταιξε» και καλώς τιμωρήθηκε εκ του αποτελέσματος για αυτή την απόφαση;

Την πιό σωστή απάντηση την έδωσε η Helen Miren: «Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν έγχρωμοι υποψήφιοι ίσως σημαίνει ότι δεν υπήρχαν σπουδαίες ερμηνείες από έγχρωμους».

 

Από την Πολιτική Ορθότητα, στα Πολιτικά Μηνύματα

Σε μια τέτοια βραδιά δεν μπορούσαν να λείψουν τα πολιτικά μηνύματα. Οι πρωταγωνιστές της βραδιάς, χρησιμοποίησαν τον χρόνο τους για να δείξουν και το κοινωνικό τους προφιλ.

Ο Leonardo Di Caprio μίλησε για το Global Warming και τις οικολογικές καταστροφές που θα οδηγήσουν τη γη και την ανθρωπότητα σε ένα τέλος βίαιο σύντομα.

Η Brie Larson ευχαρίστησε όσους συνεχίζουν να πηγαίνουν σε κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως αυτό του Τορόντο γιατί εξαιτίας αυτών κατάφερε η ταινία «Το Δωμάτιο» από ένα μικρό ανεξάρτητο project να βρει διεθνή διανομή και να κερδίσει και Όσκαρ.

O μεξικανός Alejandro Gonzales Inarritu έβγαλε ένα περιεκτικό αλλά στοχευμένο λόγο ενάντια στον φυλετικό ρατσισμό.

 

Θυμάστε λίγα χρόνια πριν τη φωτογραφία του Ang Lee που κυκλοφορούσε έξω από τους χώρους διεξαγωγής των Όσκαρ με το αγαλματίδιο και ένα hamburger; Τα ίδια έκανε και φέτος η Brie Larson –(ιγότερο κομψά) ανεβάζοντας φωτογραφία με το οσκαρικό της φόρεμα, το Όσκαρ στο φόντο και το αθλητικό της All Star παπούτσι πάνω στο τραπέζι, όσο εκείνη έτρωγε με βουλημία ένα burger.

Και μια που μιλάμε για σελφιζ και Όσκαρ, να πούμε ότι το ανέβασμα της φωτογραφίας του Di Caprio μετά τη βράβευση ξεπέρασε σε retweets εκείνη την κλασσική πλέον που είχε ανεβάσει η Ellen De Generis, όταν ήταν παρουσιάστρια της βραδιάς.

 

Τί δεν θα ξεχάσουμε από τη βραδιά

Λίγα είναι αυτά που θα μας μείνουν από τη φετινή βραδιά των Όσκαρ: Η υπέροχη παρουσία της Lady Gaga, το πρώτο όσκαρ στον σπουδαίο συνθέτη Ennio Moricone, τις δίκαιες βραβεύσεις του Mad Max στις τεχνικές κατηγορίες, τις γυναικείες ερμηνείες που κέρδισαν στην κατηγορία πρώτου και δεύτερου γυναικείου ρόλου των Brie Larson (για την ταινία «Το δωμάτιο») και Alicia Vikander και τη δίκαιη βράβευση της ξενόγλωσσης ταινίας «Γιος του Σαούλ».

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ ΛΙΖΑΡΔΟΣ