Σινεμά επιτόπου…

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο ξεκινάει ένα σεμινάριο για τον κινηματογράφο και τις οπτικοακουστικές τέχνες με την εισήγηση του καθηγητή κινηματογράφου και αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Γιάννη Χατζηγώγα και προσκεκλημένους γνωστούς δημιουργούς από το χώρο των κειμένων, του ήχου και της εικόνας στην Θεσσαλονίκη.

Περιεχόμενο του Εργαστηρίου θα είναι η ένταξη στον κόσμο της κινηματογραφικής δημιουργίας και η συγκρότηση μιας βάσης στο Βαφοπούλειο για νέους ανθρώπους (από 15 ετών και άνω, ανεξάρτητα από προηγούμενη εμπειρία), παράλληλα με διάφορες πρωτοβουλίες του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου για τον κινηματογράφο και την Θεσσαλονίκη.

Προτεραιότητα έχει η συγκέντρωση της πλούσιας ιστορίας της πόλης για το σινεμά, του υλικού και του αρχείου των δημιουργών.

Ιστορία που μέχρι σήμερα παραμένει σχετικά άγνωστη και απροσπέλαστη, τόσο όσον αφορά τους μεγάλους δημιουργούς της πόλης -αδελφούς Μανάκια, Τάκη Κανελλόπουλο, Γκρεγκ Τάλλας, Τάσο Ψαρρά, Παύλο Ζάννα, Νίκο Μπιλιλή και τόσους άλλους ανθρώπους του σινεμά, σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές… όσο και σχετικά με τις νεότερες γενιές.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός «φυτωρίου» νέων ανθρώπων – νέων δημιουργών για την παραγωγή ταινιών, παράλληλα με την «κατάδυση» στη θεωρία και τη μαγεία του κινηματογράφου και τη γνώση του πλούσιου υλικού για το σινεμά στην Θεσσαλονίκη.

Ήδη, μέσα στο 2011, το Βαφοπούλειο άρχισε τη συλλογή, διάσωση και αξιοποίηση αυτού του υλικού και των πολύτιμων συλλογών.

Εγγραφές – πληροφορίες: καθημερινά 10.00 με 12.00 – τηλ. 2310 567777