Σταμάτης Κραουνάκης: «Οι Έλληνες μπορούν να κάνουν το θαύμα» ή «Έχω αγγίξει όλες τις γοητευτικές πλευρές των δυνάμεών μου»

Σταμάτης Κραουνάκης: «Οι Έλληνες μπορούν να κάνουν το θαύμα»

Τι θα δούμε σε αυτή την παράσταση κ. Κραουνάκη στο Ράδιο Σίτυ? Θα ήθελα να ακούσω εσάς να μου μιλάτε για αυτή.

Πάντα είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί με λόγια κάτι που οδηγείται από ψυχική υπαγόρευση και σκέψη βεβαίως. Είχα την επιθυμία, να δημιουργήσω μια σκηνική σουίτα που να εμπεριέχει τη δράση μου σα συνθέτη από την ώρα που ξεκίνησα μέχρι τώρα. Παράλληλα, συμπεριλαμβάνονται τέσσερις μικρές παρεμβάσεις κειμένων που εκτελούνται από τους συντρόφους μου στη σκηνή και αποτελούν κείμενα της πνευματικής μου καταγωγής. Πρόκειται για κείμενα των Χουρμούζη, Σαίξπηρ, Λόρκα και Ντάριο Φο. Αυτά ήταν τα τέσσερα πατήματα πάνω στα οποία ο Σταμάτης, μαζί με τους συντρόφους, φτιάχνουμε αυτή τη μικρή λειτουργία που δείχνει τον μουσικό Σταμάτη αρχικά, ενώ αφηγείται και τον συναισθηματικό Σταμάτη με μια απόσταση Μπρεχτική η οποία επιτρέπει στο «εκκλησίασμα» να μπαίνει στις ψαλμωδίες. Καθώς εισάγω τα τραγούδια με μια τεχνική η οποία παρασύρει το αίσθημα των ανθρώπων, εκείνοι νιώθουν την ανάγκη να μπουν και οι ίδιοι στον Χορό και να καλύψουν τη «διδασκαλία» με τις φωνές τους. Εκείνες οι στιγμές, είναι οι πιο μαγικές της παράστασης.

Σταμάτης Κραουνάκης: «Οι Έλληνες μπορούν να κάνουν το θαύμα» ή «Έχω αγγίξει όλες τις γοητευτικές πλευρές των δυνάμεών μου»
Σ ταμάτης Κραουνάκης: «Οι Έλληνες μπορούν να κάνουν το θαύμα» ή «Έχω αγγίξει όλες τις γοητευτικές πλευρές των δυνάμεών μου »

Υπάρχουν κάποια τραγούδια που αφήσατε απ ‘έξω?

Δεν τα συμπεριέλαβα όλα διότι στόχος μου είναι, να δημιουργήσω στον θεατή την ανάγκη, μετά την παράσταση να πάει και να ψάξει για αυτά που του λείψανε.

 

Πως βλέπετε όλα όσα συμβαίνουν σήμερα?

Το «τσουνάμι» ερχόταν και φαινόταν ότι έρχεται. Εγώ είχα προετοιμάσει τον εαυτό μου. Δεν μπορεί να υπάρχει μια ατέρμονη βρύση ψευδούς ευτυχίας. Για μένα, είναι καθοριστικό ότι σε κάθε «πόλεμο» έχουμε απώλειες.

 

Λέτε ότι έχουμε πόλεμο δηλαδή?

Έχουμε πόλεμο από το 2006. Έχουμε πόλεμο με το που μπήκαμε στον αιώνα. Ήταν σαφές ότι η τεράστια κρίση του Καπιταλισμού θα οδηγούσε σε ακύρωση ανθρώπινων ζωών και αυτό έχουμε αυτή τη στιγμή.

 

Θα ήθελα την άποψή σας για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Εγώ δεν είμαι σε θέση να κάνω πολιτική ανάλυση. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι πιστεύω στους Έλληνες και στην καλή τους πλευρά. Πιστεύω ότι μπορούν να κάνουν το θαύμα. Δεν πιστεύω στα κόμματα ούτε στις κυβερνήσεις. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που διαθέτουν δυνάμεις, όμως, αντιλαμβάνομαι επίσης ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση τα έχει δύσκολα μπροστά της. Με αφορμή την ερώτηση, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι γιατί έχουν γίνει πολλές παρεξηγήσεις. Είναι κουραστικό αυτό που γίνεται από τα ΜΜΕ, την ταχύτητα που φεύγει η πληροφορία και στο πως κατατάσσονται οι άνθρωποι. Είμαι με τους ανθρώπους του μεροκάματου. Με αυτούς που πασχίζουν να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή πουλώντας την εργασία τους και που δεν τα βρήκαν έτοιμα όπως δεν τα βρήκα έτοιμα και εγώ.

 

Τι βλέπετε να γίνεται από εδώ και πέρα?

Πιστεύω ότι παρόλη τη μεγάλη δυσκολία, θα βγούμε «καθαροί» οι Έλληνες. Θεωρώ ότι ήρθε το τέλος της ΕΕ και αυτή τη στιγμή τα «λυκόσκυλα» προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τα οικόπεδά τους. Αυτό βλέπω ότι έρχεται. Και επειδή μιλάω με νέους ανθρώπους, προσπαθώ να τους εξηγήσω πόσο σημαντικό είναι να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους και να είναι έτοιμοι να πατήσουν στα πόδια τους και να ζήσουν με ότι τους δίνει ο εαυτός τους.

Έχετε ιδιαίτερη αδυναμία στη Θεσσαλονίκη.

 

Πως προέκυψε αυτός ο «έρωτας»?

Είμαι καλλιτέχνης. Δεν έχω τίποτα άλλο. Προσπαθώ να είμαι «παρών» με την τέχνη μου σε όλο της το φάσμα. Έχω αγγίξει όλες τις γοητευτικές πλευρές των δυνάμεών μου, σκηνοθέτησα, έπαιξα … Η Θεσσαλονίκη μου έχει δοθεί ξανά και ξανά με πολύ μεγάλη αγκαλιά. Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει γιατί ποτέ δεν ανέβηκα στην Θεσσαλονίκη για να ζητήσω. Πάντα ανεβαίνω για να δώσω και πάντα αυτό που μου εισέπραξα εκτός από την επίγεια αμοιβή μου, ήταν παραπάνω από αυτό που περίμενα. Όπως και σε αυτή την παράσταση, ερχόμαστε με τις αποσκευές μας γεμάτες με κατεβατά κριτικών – δεν φαντάζεστε τι γράφτηκε. Νομίζω ότι δεν έχω πάρει στη ζωή μου τόση «έγκριση» από το κοινό και παρόλα αυτά, έχω την αίσθηση ότι αυτό δεν μετράει ποτέ στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή δε μετράει καμία άλλη κριτική αν το κοινό της Θεσσαλονίκης δεν πει το «ναι». Και αυτό είναι κάτι που πάντα, από τη μια με αγχώνει και από την άλλη μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά όταν κερδίζεται.

 

Τι θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη ψυχική σπατάλη?

Την ανοησία και τους «κολλημένους» ανθρώπους. Αυτούς που δεν ακούν.

Οι Έλληνες το έχουμε αυτό …

Γιατί ο καθένας έχει έτοιμη μέσα του τη δικαιολογία της αποτυχίας του. Όταν έχεις αποτύχει στους στόχους σου και η ζωή σε βγάζει φάουλ, δεν είναι εύκολο να καταλάβεις που έχεις κάνει εσύ το λάθος. Λέμε κάτι ευκολίες όπως «εγώ την πάτησα γιατί ήμουν καλός». Μα η καλοσύνη δεν είναι να τη βάλεις με το κιλό. Ή την έχεις ή όχι. Και θα έρθει και η στιγμή που θα το φας και το χαστούκι. Δεν είναι πάντα εύκολο να σου αποδίδεται η καλοσύνη σου. Εσύ κάνε το καλό και κάπως θα το εισπράξεις. Με ρωτάνε πολλές φορές αν έχω απογοητευτεί από ανθρώπους που έχω ευεργετήσει. Απαντώ ότι όποτε έκανα ένα καλό, δεν το έκανα γιατί περίμενα να μου έρθει κάτι. Με ρωτάνε αν έχω απελπιστεί από τον Τσίπρα. Δεν έχω απελπιστεί γιατί δεν περίμενα ούτε ήλπιζα κάτι. Αυτό που ήθελα ήταν να φύγουν από πάνω μας οι προηγούμενοι που ήταν 50 χρόνια κλέφτες. Το που θα πάμε μετά? Πάντως όχι εκεί που ήμασταν. Και στο φινάλε, δίνω δικαίωμα να κρίνουν την κυβέρνηση μόνο οι πιο αριστεροί από την κυβέρνηση. Δεν δικαιούνται οι κλέφτες να φωνάζουν. Αυτοί, να κοιτάξουν να επιστρέψουν τα κλεμμένα.

 

*** Ο Σταμάτης Κραουνάκης θα βρεθεί για τρεις μοναδικές παραστάσεις με τίτλο «ΟΛΟΙ ΕΝΑ Φίλα με» Τρεις γενιές τραγούδια, την Παρασκευή 1η, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Απριλίου στην Θεσσαλονίκη και στο «Ράδιο Σίτι». Μαζί του, οι αγαπημένοι του σύντροφοι Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης και Χάρης Φλέουρας σε ένα λειτουργικό αγάπης και σε ένα ταξίδι μαγικό με συνοδοιπόρους τους Άρη Βλάχο (μουσική διεύθυνση, πλήκτρα), Βάϊο Πράπα (λαϊκά έγχορδα, κιθάρα) ΚΑΙ Γιώργο Ταμιωλάκη (βιολοντσέλο).

Ο Σταμάτης Κραουνάκης θα βρεθεί για τρεις μοναδικές παραστάσεις με τίτλο «ΟΛΟΙ ΕΝΑ Φίλα με»
Ο Σταμάτης Κραουνάκης θα βρεθεί για τρεις μοναδικές παραστάσεις με τίτλο «ΟΛΟΙ ΕΝΑ Φίλα με»

Τιμές εισιτήριων:

18 € Γενική είσοδος (Πλατεία Α ‘+ Πλατεία Β’ + Θεωρεία)

15 € Φοιτητικό, νεανικό (έως 26 ετών) και συνταξιούχοι άνω των 65

12 € Α.Μ.Ε.Α., άνεργοι, πολύτεκνοι, ατέλειες

10 € Εξώστης

Ώρα Έναρξης: Παρασκευή και Σάββατο 21:15 και Κυριακή 20:00.

Προπώληση εισιτηρίων από Τρίτη 15 Μαρτίου

Ώρες εξυπηρέτησης κοινού 10: 30-13: 30 και 17: 00- 21:30 στο Ταμείο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ θέατρο / Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 819153 και 2310 824970

 

 

της Κατερίνας Παπαδοπούλου