ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ-Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας για εσάς, ώστε να σας γνωρίσει καλύτερα το κοινό του φιλμ νουάρ.

Είμαι η Δέσποινα Καλπενίδου και ζω στη Θεσσαλονίκη. Με τον σύντροφό μου Γιάννη Μόμτσιο, ιδρυτικά μέλη της ομάδας Redicolo, τα τελευταία 10 χρόνια δημιουργούμε και παρουσιάζουμε παραστάσεις σύγχρονου θεάτρου κούκλας, με τις οποίες ταξιδεύουμε σε σχολεία, θέατρα και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε μέλη του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου UnimaHellas και μαζί με τους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα οργανώνουμε και υλοποιούμε δράσεις για την προώθηση της τέχνης του κουκλοθέατρου στη χώρα μας. Έχουμε ένα παιδί 8 ετών, τον Χρήστο, που μεγαλώνει μέσα στις κούκλες και τα τραγούδια.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τέχνη και συγκεκριμένα με το κουκλοθέατρο;

Σπούδασα Φυσική όμως πάντα αγάπούσα το θέατρο, το τραγούδι, τις ομάδες, την τέχνη, τη δημιουργία, με τα οποία ασχολούμουν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα οτι δεν θέλω στη ζωή μου να περιμένω κάθε μέρα να τελειώσει η δουλειά για να βρω το χρόνο να ασχοληθώ με όσα με συγκινούν και αποφάσισα να κυνηγήσω το όνειρό μου να κάνω δουλειά μου αυτό που αγαπώ. Έτσι ακριβώς ένιωθε και ο σύντροφός μου, που είχε σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία, όμως τον ενδιέφερε πολύ περισσότερο η τέχνη από τη διδασκαλία. Έτσι, ερωτευμένοι και μεταξύ μας και με το κουκλοθέατρο ιδρύσαμε το 2011 την ομάδα Redicolo (www.redicolo.com) και βάλαμε όλη μας τη φροντίδα για να δημιουργήσουμε μία καθημερινότητα που θα μας γεμίζει. Δεν είναι καθόλου εύκολο να ζει κανείς από αυτό που αγαπά, όμως αξίζει πραγματικά να προσπαθεί κανείς.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Αυτή την περίοδο παρουσιάζετε την παράσταση «ΠΙΝΟΚΙΟ, ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΓΟΡΙ» στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ. Μιλήστε μας για αυτό το καλλιτεχνικό σας εγχείρημα.

Η παράσταση «ΠΙΝΟΚΙΟ, ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΓΟΡΙ» είναι η τρίτη παραγωγή της ομάδας Redicolo, ξεκίνησε την πορεία της το 2016 και από τότε εξελίσσεται και ταξιδεύει. Παρέα με τον Γιάννη Μόμτσιο έχουμε κάνει τη διασκευή στο κείμενο, έχουμε συνθέσει τη μουσική, έχουμε σχεδιάσει και κατασκευάσει τις κούκλες και γενικότερα έχουμε την καλλιτεχνική επιμέλεια από κοινού, σε συνεργασία με αγαπημένους φίλους και συνεργάτες που μας έχουν στηρίξει και μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Η παράστασή μας αυτή αγαπήθηκε ιδιαιτέρως για τις μεγάλες κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος και την ιδιαίτερη διασκευή του κειμένου πάνω στο ζήτημα της διαφορετικότητας. Ο Πινόκιό μας, μετά από σχεδόν δύο χρόνια αναγκαστικής παύσης, επιστρέφει στη σκηνή του θεάτρου Αμαλία για να συναντήσει και πάλι τους μικρούς και μεγάλους φίλους του κάθε Κυριακή για το κοινό και κάθε Παρασκευή για τα σχολεία. Στην εκδοχή αυτή τηςπαράστασης με τις κούκλες παίζουμε εγώ, ο Γιάννης Μόμτσιος και η Μαρίνα Καζόλη. Σας περιμένουμε!

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Κίνημα Metoo. Σκέψεις.

Είναι σίγουρα αισιόδοξο το ότι γίνονται όλες αυτές οι κινήσεις που δίνουν δύναμη και κουράγιο σε όσους έχουν υποστεί βία, να δηλώσουν ανοιχτά αυτό που τους έχει συμβεί και να προσπαθήσουν με την γενναία τους στάση να βάλουν φρένο σε όσους ασκούν οποιαδήποτε μορφή βίας από θέση εξουσίας. Νιώθω σαν να βρισκόμαστε στο μεταίχμιο δύο τεράστιων ιστορικών περιόδων και προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο να κάνουμε ένα σπουδαίο βήμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την νομοθεσία, αλλά έχει να κάνει και με τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Συχνά σοκάρομαι με το πόσο συντηρητικές παραμένουν κάποιες απόψεις δυστυχώς και με το πόσο εξακολουθούμε να δικαιολογούμε και να επιτρέπουμε τη βίαιη συμπεριφορά ως κοινωνία. Είναι σπουδαίο και πολύ σημαντικό κάθε μικρό λιθαράκι που μπαίνει στον δύσκολο αυτό αγώνα, ακόμα κι αν φαίνεται να έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Πόσο σας επηρέασε ως άνθρωπο, γυναίκα και δημιουργό η πανδημία του κορονοϊού;

Με επηρέασε καθολικά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μου. Η δουλειά μας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη συνεύρεση των ανθρώπων, καθώς αφορά την ομαδική καλλιτεχνική δημιουργία και την πραγματοποίηση παραστάσεων ζωντανά για το κοινό. Χάσαμε κάθε δυνατότητα για όλα αυτά για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, χάσαμε την ταυτότητά μας, τον εαυτό μας. Ταυτόχρονα είμαστε γονείς ενός παιδιού που του έτυχε να ξεκινάει το δημοτικό εν μέσω πανδημίας. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο για αυτόν και καλούμασταν να ανακαλύπτουμε συνεχώς τρόπους να ξεπερνάμε το παράλογο της καθημερινότητας που μας επέβαλαν οι συνθήκες. Αυτός ο ακραίος αποχωρισμός από τους άλλους ανθρώπους, από την κοινωνική ζωή, από όλα όσα μας κάνουν αυτό που είμαστε ήταν κάτι το αδιανόητο. Το μόνο που θέλω είναι να καταφέρουμε να το αφήσουμε πίσω μας όσο γίνεται πιο γρήγορα και να βρούμε τρόπους να γιατρέψουμε τις πληγές μας.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μελλοντικά σχέδια.

Τα σχέδια που είχαμε πρινξεκινήσει η πανδημία ήταν η δημιουργία μίας νέας παράστασης πάνω στο αριστούργημα του Εξυπερύ «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ». Σχεδόν δύο χρόνια μετά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω στη δημιουργία αυτής της παράστασης και αναζητούμε τρόπους να τη χρηματοδοτήσουμε και να την ολοκληρώσουμε. Η θεατρική προσαρμογή του κειμένου έχει ολοκληρωθεί, έχει προχωρήσει πολύ η σύνθεση της μουσικής για την παράσταση, την οποία έχει αναλάβει ο συνεργάτης μας Μανώλης Καλπενίδης, έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια για τις φιγούρες της παράστασης από τη συνεργάτιδα μας Εύα Δανηίλ και βρισκόμαστε στο στάδιο της κατασκευής των κουκλών και των σκηνικών. Ελπίζουμε οι συνθήκες να είναι ευνοικές το επόμενο διάστημα και να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη νέα μας παράσταση μέσα στο 2022 για να ξεκινήσει κι αυτή το ταξίδι της, παρέα με τις άλλες τρεις παραστάσεις της ομάδας, που θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν σε σχολεία και θέατρα και όπου υπάρχουν παιδιά.

Παράλληλα, στη διάρκεια της πανδημίας, με αγαπημένους συναδέλφους κουκλοπαίκτες από όλη την Ελλάδα, μέλη και φίλους του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου UnimaHellas, ιδρύσαμε την Κουκλοθεατρική Κολλεκτίβα ΤΑΡΑΞΑΚΟ, με σκοπό την επανεφεύρεση τρόπων που μπορούν να διασφαλίσουν την ύπαρξη της τέχνης μας και την επαφή μας με το κοινό. Τον τελευταίο χρόνο έξι επαγγελματικοί θίασοι από Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Ηράκλειο εργαζόμαστε ως ΤΑΡΑΞΑΚΟΙ πάνω σε ένα πολυμορφικό πρότζεκτ κουκλοθεάτρου με τίτλο «ΣΤΑΣΗ ΠΡΩΤΗ». Πρόκειται για μια σπονδυλωτή παράσταση, όπου κάθε ομάδα συμμετέχει με ένα δικό της κομμάτι με διαφορετική κουκλοθεατρική τεχνική και ξεχωριστή προσέγγιση πάνω σε προβληματισμούς και συναισθήματα που αναδύθηκαν με αφορμή την πανδημία και τον εγκλεισμό. Τα κομμάτια συνδέονται με τη συλλογική σκηνοθετική ματιά όλων των μελών σε μια σύνθεση που δημιουργήσαμε από κοινού ερευνώντας τρόπους αρμονικής συνύπαρξης και συνδιαμόρφωσης. Μέσα στο 2022 ευελπιστούμε να ξεκινήσει το ταξίδι της και αυτή η συλλογική μας παράσταση.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Σας ευχαριστώ θερμά για τη συνέντευξη κι εύχομαι καλή επιτυχία.

Κι εμείς ευχαριστούμε πάρα πολύ!

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ