ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΠΑΥΛΙΝΑ ΧΑΡΕΛΑ – ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ


ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Αγαπητή κυρία Χαρέλα καλησπέρα σας. Με μεγάλη μας χαρά μάθαμε για την περιοδεία σας με το έργο «Σκηνές από έναν γάμο» του Ingmar Bergman σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου, μια από τις μεγάλες επιτυχίες της προηγούμενης θεατρικής σεζόν, όπου εσείς ερμηνεύετε τη Μαριάννα και ο κ. Λουδάρος τον Γιόχαν. Μιλήστε μας αυτό.
ΠΑΥΛΙΝΑ ΧΑΡΕΛΑ: Νοιώθω πολύ τυχερή γι’ αυτή τη συνεργασία. Μέσα από αυτήν την παράσταση κέρδισα έναν πολύ καλό συνεργάτη και φίλο και φυσικά τη Μαριάννα! Το γεγονός ότι ο κόσμος αγκαλιάζει αυτή την παράσταση όπου κι αν πάμε, με κάνει ακόμα πιο ενθουσιασμένη. Είχαμε ξεκινήσει ήδη την περιοδεία όταν έκλεισαν τα θέατρα λόγω της υγειονομικής κρίσης, και πηγαίναμε πάρα πολύ καλά. Νιώθω τόσο ανυπόμονη να έρθουμε και πάλι σε επαφή με τον κόσμο.
ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Τι σημαίνει για εσάς να συνεργάζεστε με έναν τόσο σπουδαίο και πολύ αναγνωρίσιμο ηθοποιό;
ΠΑΥΛΙΝΑ ΧΑΡΕΛΑ: Μένω περισσότερο στο σπουδαίος, γιατί είναι. Ναι, φυσικά είναι και αναγνωρίσιμος, αλλά αυτό είναι κάτι που κέρδισε ο ίδιος με τη συνέπεια, την τιμιότητα και τον σεβασμό του προς το κοινό. Έχω “κλέψει” πολλά πράγματα από αυτόν. Είναι σπουδαίος εντός και εκτός σκηνής και αυτό έχει σημασία. Για μένα πια είναι ο Αντώνης που μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σκέψεις, όνειρα, σχέδια, προβληματισμούς. Είναι τύχη να είσαι δίπλα σε αυτόν τον άνθρωπο.
ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μοιραστείτε μαζί μας ένα όμορφο ή συγκινητικό περιστατικό από τις πρόβες σας για το έργο «Σκηνές από έναν γάμο» που ποτέ δεν θα ξεχάσετε.
ΠΑΥΛΙΝΑ ΧΑΡΕΛΑ: Δεν θα ξεχάσω ποτέ την φροντίδα του κ. Λουδάρου απέναντι μου σε σχέση με το πως θα είμαι επάνω στη σκηνή. Η κάθε λεπτομέρεια ήταν προσεγμένη από μέρους του, ώστε να μη νοιώσω ούτε ένα δευτερόλεπτο εκτεθειμένη. Τα ρούχα μου, τα παπούτσια μου , το μακιγιάζ, τα μαλλιά. Φρόντιζε πρώτα εμένα και μετά τον ίδιο.
ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο με τον εγκλεισμό μας λόγω του κορονοϊού. Πώς βιώσατε εσείς όλη αυτήν την κατάσταση, τόσο ως άνθρωπος όσο και ως καλλιτέχνης;
ΠΑΥΛΙΝΑ ΧΑΡΕΛΑ: Για μένα ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος. Είμαι άνθρωπος που ζω και αναπνέω μέσα από την δουλειά μου. Από μικρό παιδί, όλη μου η ζωή είναι άμεσα συνυφασμένη με το θέατρο. Το πιο τρομακτικό δεν ήταν (και μεταξύ μας, ακόμα είναι) ότι έκλεισαν τα θέατρα, αλλά το ότι δεν ξέραμε πότε θα ανοίξουν. Έψαχνα τρόπους να μείνω σε επαφή με το κοινό, με live στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με διαδικτυακά μαθήματα για τα εργαστήρια, ψάχνοντας και κάνοντας σχέδια για το μέλλον.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Έχει αλλάξει κάτι στο έργο σας μετά την περίοδο του εγκλεισμού; Αντιμετωπίζετε τον ρόλο σας με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν;
ΠΑΥΛΙΝΑ ΧΑΡΕΛΑ: Το έργο έγινε ακόμα πιο επίκαιρο. Οι άνθρωποι έμειναν σπίτι, αντιμέτωποι με την προσωπική τους ζωή που συχνά κρύβεται κάτω από το χαλί με τη δουλειά και τις κοινωνικές υποχρεώσεις. Δεν είναι τυχαία η αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Και η παράσταση πραγματεύεται αυτή τη βία μέσα στις σχέσεις. Ήταν σα να έβλεπα καθημερινά την ασφυξία των ανθρώπων μέσα στη ζωή τους, κάτι που με έφερε ακόμα πιο κοντά στη “Μαριάννα”.


ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Έχει αλλάξει πλέον κάτι ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα θεατρικά πράγματα;
ΠΑΥΛΙΝΑ ΧΑΡΕΛΑ: Η αλήθεια είναι πως βρίσκομαι ακόμα σε μεταβατική περίοδο. Δεν ξέρω τι πρέπει να αλλάξει και η αλήθεια είναι πως δεν θα ήθελα να αλλάξει κάτι. Ακόμα δεν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τα νέα μέτρα στην πράξη, δεν ξέρω πώς θα επιβιώσει το θέατρο σε αυτές τις συνθήκες. Ειδικά τον χειμώνα.
ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Για ποιον λόγο να έρθει κάποιος να δει την παράσταση σας;
ΠΑΥΛΙΝΑ ΧΑΡΕΛΑ: Γιατί είναι μια παράσταση που αγγίζει πολύ έντονα το συναίσθημα του κοινού και δημιουργεί έντονες συνθήκες ταύτισης. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη “δει” κάποιος σε κάποιο σημείο της παράστασης τον εαυτό του. Προκαλεί το κοινό να δει τη σχέση του με ανοιχτά μάτια και καρδιά και σίγουρα ανοίγει μια συζήτηση που δεν τελειώνει με το κλείσιμο της αυλαίας.
ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Πότε θα ανακοινώσετε τις ακριβείς πληροφορίες (ημερομηνίες και μέρη) της περιοδείας σας;
ΠΑΥΛΙΝΑ ΧΑΡΕΛΑ: Σύντομα. Περιμένουμε τα ΦΕΚ των ανοιχτών θεάτρων.
ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μελλοντικά σχέδια.
ΠΑΥΛΙΝΑ ΧΑΡΕΛΑ: Τον χειμώνα αν όλα πάνε καλά, θα ανεβεί η παράσταση και στην Αθήνα. Παράλληλα ετοιμάζουμε πολλά πράγματα τόσο στη σκηνή ενηλίκων όσο και στην παιδική σκηνή του Θεάτρου Σοφούλη, ωστόσο είμαστε ακόμα λίγο συγκρατημένοι, φοβούμενοι ένα νέο κύμα.
ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μια ευχή για το θέατρο και για το θεατρόφιλο κοινό.
ΠΑΥΛΙΝΑ ΧΑΡΕΛΑ: Να μην το ξεχνάμε και ειδικά φέτος. Να βλέπετε θέατρο. Είναι λύτρωση.
ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Σας ευχαριστώ θερμά. Καλή επιτυχία σας εύχομαι.
ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ