ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΚΑΡΑ - Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΚΑΡΑ – Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας για εσάς.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΚΑΡΑΣ: Με λένε Βασίλη Τσικάρα και είμαι λίγο απ’ όλα. Σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, σεναριογράφος, ηθοποιός. Είμαι υπεύθυνος του θεάτρου Άρατος και της ομώνυμης θεατρικής ομάδας. Πιστεύω πως ο άνθρωπος μπορεί να εκπληρώσει κάποια στιγμή τα όνειρά του, αρκεί να μη φοβάται να αντιμετωπίσει τον κακό εαυτό του.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΚΑΡΑ - Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Το σεξ αρχίζει στα 40. Υπογράφετε κείμενο και σκηνοθεσία. Μιλήστε μας για το έργο αυτό.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΚΑΡΑΣ: «Το ΣΕΞ αρχίζει στα 40» ή αλλιώς θα μπορούσαμε να πούμε πως «Η Ζωή αρχίζει στα 40» με αιχμή του δόρατος το… ΣΕΞ. Είναι ένα έργο το οποίο παρουσιάζει για άλλη μια φορά τα συνήθη προβλήματα ενός ζευγαριού που μετά από μία πολυετή συμβίωση έρχεται σε σύγκρουση με έναν αιφνίδιο χωρισμό. Εκεί γίνεται ο κακός χαμός. Ένας πατέρας με σημάδια άνοιας, οι φίλοι γείτονες και μια σέξι γυναίκα δημιουργούν κι άλλες αναταράξεις στον Τζακ και τη Λόρα. Θεωρώ πως «Το ΣΕΞ αρχίζει στα 40» μαζί με το «Sorry λάθος κρεβάτι» (που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο θεατρικό κοινό), είναι οι πιο ώριμες κωμωδίες μου.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Ποιο μήνυμα επιθυμείτε να περάσετε με τη δουλειά σας; Ιδανικά, τι θα θέλατε να πάρει μαζί του ο θεατής φεύγοντας από την παράστασή σας;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΚΑΡΑΣ: Το κύριο μέλημά μου είναι να διασκεδάσει. Και αυτή η παράσταση το πετυχαίνει και με το παραπάνω. Αλλά θα μπορούσα να πω, πως αυτό που παίρνει μαζί του ο θεατής στο τέλος είναι ένας γλυκόπικρος προβληματισμός για τις ανθρώπινες σχέσεις. Αυτό ήθελα να πετύχω από την αρχή και νομίζω πως τελικώς επιτυγχάνεται.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μελλοντικά σχέδια.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΚΑΡΑ - Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΚΑΡΑΣ: Νέα θεατρικά έργα και νέες κινηματογραφικές παραγωγές. Ο κύκλος του ενεργού καλλιτέχνη. Το 2020 είναι απαιτητικό και κρύβει εκπλήξεις. Αυτήν την περίοδο έχω ολοκληρώσει δύο σενάρια για τον κινηματογράφο και σιγά-σιγά ολοκληρώνω άλλο ένα θεατρικό έργο, αυτή τη φορά κοινωνικό.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Κινηματογράφος, θέατρο, σκηνοθεσία, υποκριτική, συγγραφή… Πού βρίσκεται η καρδιά σας;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΚΑΡΑΣ: Όλα όσα προανέφερες έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Είναι ρόλοι τους οποίους καλούμαι να υπηρετήσω. Και σε κάθε έναν από αυτούς βγάζεις τα ταλέντα σου και τη φαντασία σου.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Αγαπημένος θεατρικός συγγραφέας, αγαπημένη ταινία, αγαπημένος σκηνοθέτης, αγαπημένο βιβλίο. Αυτήν την περίοδο τι διαβάζετε;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΚΑΡΑΣ: Αυτήν την περίοδο διαβάζω το «Οι 1οο Ιππότες» του Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι. Είναι μαζί με τον Στήβεν Πρέσφιλντ, δύο εκ των αγαπημένων μου ξένων συγγραφέων. Πάνω απ’ όλα όμως μου αρέσει η ελληνική λογοτεχνία.

Αγαπημένος θεατρικός συγγραφέας: Georges Feydeau και πολλοί άλλοι.

Αγαπημένη ταινία: It’s a wonderful life, La vie est belle, Leon κ.ά.

Αγαπημένος σκηνοθέτης: Jean Jack Annaud, Luc Besson, Martin Scorsese κ.ά.

Αγαπημένο βιβλίο: Πύλες της φωτιάς, Το Εκκρεμές του Φουκώ κ.ά. 

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Η φιλοσοφία σας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΚΑΡΑΣ: Η φιλοσοφία μου είναι τα πιστεύω μου. Αυτά έχουν να κάνουν με την ελευθερία και την ελεύθερη έκφραση του ανθρώπου. Έχουν να κάνουν επίσης με τη συνεχή προσπάθεια του ανθρώπου για την εκπλήρωση των ονείρων του. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε ένα δημοκρατικό και δίκαιο περιβάλλον, όπως αυτό ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο. Είμαι κατά των φοβικών συνδρόμων και των οικονομικών πιέσεων που ασκούν οι πολιτικές στην κοινωνία και δη στον άνθρωπο. Πιστεύω πως η ιστορία διδάσκει, πως οι ανθρώπινες σχέσεις βελτιώνονται και ότι το θέατρο είναι η Τέχνη που ταιριάζει στον Έλληνα όσο καμιά άλλη.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μια φράση που σας εκφράζει.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΚΑΡΑΣ: «Κάνε τα όνειρά σου πραγματικότητα. Μη σταματήσεις ποτέ να πιστεύεις στον εαυτό σου».

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση από την παράστασή σας; Για ποιον λόγο;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΚΑΡΑ - Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΚΑΡΑΣ: Έχει πολλές φράσεις που για διαφορετικούς λόγους φανερώνουν ψήγματα του χαρακτήρα μου και του τρόπου σκέψης μου. Θα αναφερθώ στη φράση που χρησιμοποιεί ο Μπομπ (Στέργιος Κωνσταντζίκης) απευθυνόμενος στον γιο του Τζακ. «Μην απορείς για κάποια πράγματα στη ζωή σου. Δεν μπορεί τα πάντα να είναι ένας τέλειος προγραμματισμός. Η ζωή θέλει και την αθωότητα της στιγμής. Την αθωότητα του λάθους. Κι εσύ δεν βρίσκεις ποτέ λάθος σε σένα Τζακ, παρά μόνο στους άλλους». Όλα στη ζωή δεν είναι προγραμματισμός. Δεν μπορεί να ζει ένας άνθρωπος μονίμως μέσα σε κουτιά και κουτάκια.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Σας ευχαριστώ!

Δελίνα Βασιλειάδη