ΜΠΙΓΚ ΧΙΤ

ΜΠΙΓΚ ΧΙΤ
Σκηνοθεσία: Κάρολος Ζωναράς
Παίζουν: Μελέτης Γεωργιάδης, Κάτια Ο’ Γουάλις, Ευγενία Αποστόλου, Γρηγόρης Γαλάτης, Άλεξ Σπυρόπουλος
Διάρκεια: 94’
ΦΑΡΓΚΑΝΗ

BIG HEAT

Σε έναν κινηματογράφο που πασχίζει τον τελευταίο καιρό να φανεί αντάξιος του άλλου ευρωπαϊκού, συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με δημιουργίες που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει εάν πρέπει να τις πάρει στα σοβαρά ή έστω να τις αντιμετωπίσει ως ένα είδος σάτιρας της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κάρολος Ζωναράς, αποφασίζει να ξεπατικώσει το «Big Heat» του μεγάλου Φριτς Λανγκ και να μας δώσει κάτι που φέρνει λίγο σε φιλμ νουάρ, λίγο σε μεξικάνικο σίριαλ, λίγο σε σκετς δημοτικού και σίγουρα σε μια ταινία που ψάχνει τη θέση της κυρίως στην ελληνική καλτ ταινιοθήκη.

Ο υπαστυνόμος Αριστείδης Κορμάς, με αφορμή την αυτοκτονία ενός συναδέλφου του, ανακαλύπτει στην ασπρόμαυρη Αθήνα ένα ολόκληρο δίκτυο κακοποιών που τη βγάζει καθαρή χάρη στην κάλυψη κλιμακίων της αστυνομίας. Στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει αυτήν την επίκαιρη για εμάς υπόθεση, έρχεται αντιμέτωπος με μεγάλους κινδύνους.

Σίγουρα, ο Ζωναράς καταφέρνει και δημιουργεί μια σειρά από τομές στο έργο του, ανάμεσα στις οποίες και η επιλογή να ηχογραφήσει όλους τους διαλόγους και στην πορεία να ντουμπλάρει τους ηθοποιούς. Επίσης, οι σινεφίλ αναφορές στο πρωτότυπο του Λανγκ, κάνουν πολλούς φίλους του μεγάλου αυτού σκηνοθέτη να χαμογελάσουν κατά τη διάρκεια της προβολής. Παρόλα αυτά, η ντόπια κινηματογραφική παραγωγή βρίσκεται μίλια μακριά από το σημείο που θα μπορεί να καλύπτει τα κενά της με καλτ αποδόσεις μεγάλων σκηνοθετών ή με πλαγιαρισμό παλιότερων δημιουργιών (βλέπε «Κυνόδοντας»). Πρόκειται λοιπόν για μια ταινία που, de facto, απευθύνεται σε ένα περιορισμένο κοινό όπως αυτό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου και την πρωτοείδαμε. Κινηματογράφος για τον κινηματογράφο λοιπόν κι έτσι φτάνουμε σε ένα ακόμη αδιέξοδο.

Αξιολόγηση: ** (2)
Πέτρος Θεοδωρίδης