Tropical forest in thick fog

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΜΑΝΙΔΟΥ – Δ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Είστε σκηνοθέτις και ηθοποιός, ταυτόχρονα διδάσκετε και σε θεατρικά εργαστήρια… Μιλήστε μας για εσάς και τις δράσεις σας αυτήν την περίοδο.

ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΜΑΝΙΔΟΥ: Έπειτα από ένα πολύ μεγάλο διάστημα καλλιτεχνικής υπνηλίας, το απότομο ξύπνημα της πραγματικότητας ήταν ένα σοκ για τους περισσότερους ανθρώπους που ασχολούνται με τις τέχνες. Προσωπικά αν και δραστήρια, και κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που διανύσαμε και ακόμη διανύουμε, με δύο απαιτητικές διαδικτυακές παραστάσεις, νιώθω πως η επαναφορά μας στην καθημερινότητα μας έκανε εξαιρετικά δημιουργικούς!!! Με μία παιδική παράσταση (Μια Μπάλα για Όλους) που κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Αυλαία σε λίγες μέρες, την Γκόλφω που ανεβαίνει τον Νοέμβριο πάλι στο Θέατρο Αυλαία και πάνω από εκατό μαθητές στα εργαστήρια όπου διδάσκω, η καθημερινότητα είναι ιδιαιτέρως συναρπαστική!

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Αποκτήσατε τον δικό σας χώρο, το δικό σας θεατρικό εργαστήρι THESPIANS. Μιλήστε μας για αυτό.

ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΜΑΝΙΔΟΥ: Είναι γεγονός πως η έναρξη ενός προσωπικού χώρου την περίοδο αυτή που όλα είναι ακόμη τόσο αβέβαια, ήταν ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά, η ανάγκη μου να δημιουργήσω τον δικό μου χώρο και πάλι, ήταν επιτακτική. Ήθελα μέσα από αυτό το σκοτάδι των τελευταίων δύο χρόνων να γεννηθεί κάτι όμορφο, φωτεινό και να μας δώσει μια ελπίδα για το αύριο. Όπως ίσως γνωρίζετε διατηρούσα για πολλά χρόνια το περίφημο Εργαστήρι Θεατρικής Ονειροπλασίας «Αιθερόπλοο» για παιδιά και ενηλίκους και όταν αναγκάστηκα να το κλείσω λόγω κρίσης το 2014 ήταν για μένα μια δύσκολη στιγμή. Τόσα χρόνια μετά, η ανάγκη να υπάρχει ένας δικός μας χώρος όπου θα είναι η φωλιά για νέες δημιουργίες με το Θέατρο του Άλλοτε, αλλά κυρίως η επιθυμία να βρει στέγη το θεατρικό μου εργαστήρι ήταν το έναυσμα για κάτι τόσο παράτολμο. Άλλωστε η ίδια η Τέχνη κινείται στη σφαίρα του ρομαντικού. Γιατί όχι κι εμείς; Έτσι γεννήθηκε το Εργαστήρι Θεάτρου Thespians και είμαι βέβαιη πως θα αποτελέσει ένα σημαντικό πυρήνα δημιουργίας τα επόμενα χρόνια στην πόλη!

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Παράλληλα διδάσκετε και σε άλλα θεατρικά εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη μας. Πείτε μας πώς να διαλέξει κάποιος που ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε ποιο από όλα να εγγραφεί;

ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΜΑΝΙΔΟΥ: Είναι ευλογία να νιώθεις πως σημαντικοί φορείς της πόλης σε πιστεύουν και θεωρούν πως θα συμβάλλεις κι εσύ στην αλλαγή της θεατρικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας στην πόλη. Η συνεργασία μου με το Ωδείο Βορείου Ελλάδος και τη ΧΑΝΘ είναι για μένα ένα εύσημο εμπιστοσύνης και νιώθω πως μαζί εμψυχώνουμε τους ανθρώπους κάθε ηλικίας να ασχοληθούν με τον συναρπαστικό κόσμο του θεάτρου. Όχι βέβαια για να γίνουν ηθοποιοί, αλλά για να εκτονωθούν, να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη, να δημιουργήσουν, να νιώσουν ελεύθεροι και κυρίως να ανακαλύψουν κομμάτια του εαυτού τους που δεν πίστευαν πως υπάρχουν μέσα τους. Το θέατρο ενηλίκων αλλά και παιδιών και εφήβων δημιουργεί καλύτερες ποιότητες χαρακτήρων. Δύσκολο να το εξηγήσουμε αλλά μέσα από μια μαγική διαδικασία γινόμαστε όλοι λίγο πιο «Άνθρωποι».

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μόλις παρουσιάσατε στην Κύπρο και σύντομα θα έρθει και στη Θεσσαλονίκη η θεατρική παράσταση για παιδιά «Μια μπάλα για όλους». Μιλήστε μας για αυτό το καλλιτεχνικό σας εγχείρημα.

ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΜΑΝΙΔΟΥ: Όπως ίσως γνωρίζετε, η παγκόσμια καμπάνια A Ball for All, που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο σύζυγός μου Ηλίας Μάστορας, έχει καταφέρει να στείλει εντελώς δωρεάν ειδικές μπάλες με κουδουνάκια σε κάθε παιδί με οπτική αναπηρία σε πάνω από 200 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η παράσταση «Μια Μπάλα για Όλους» ήρθε ως μια ακόμη ευκαιρία να προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό για τη σημασία του δικαιώματος των παιδιών στο παιχνίδι. Να ευαισθητοποιήσουμε μικρούς και μεγάλους στη σπουδαιότητα του παιχνιδιού για την προσωπική ανάπτυξη των παιδιών. Η παράσταση βασίζεται στην πραγματική ιστορία της ξεχωριστής αυτής μπάλας και πώς μέσα από ένα μαγικό ταξίδι φτάνει στα χέρια κάθε παιδιού που την έχει ανάγκη. Η παράσταση θα παίζεται από 17 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 15:00 στο Θέατρο Αυλαία και είμαστε σίγουροι πως θα είναι η αρχή μιας νέας οπτικής των πραγμάτων γύρω μας!

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Η θεατρική παράσταση για παιδιά «Μια μπάλα για όλους» βασίζεται στο ομώνυμο παιδικό παραμύθι.

ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΜΑΝΙΔΟΥ: Για την ακρίβεια η παράσταση «Μια Μπάλα για Όλους» ξεκινά εκεί όπου σταματά το παραμύθι. Η συνέχεια της ιστορίας του παραμυθιού, που με πολλή αγάπη γράψαμε εγώ και ο Ηλίας Μάστορας, ξετυλίγεται στην παράσταση μας μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι! Στο παραμύθι η Βέρα και ο Λουκάς, ένα παιδί με οπτική αναπηρία, ενώ αγαπούν πολύ το ποδόσφαιρο ανακαλύπτουν πως δεν μπορούν να παίξουν μαζί το αγαπημένο τους παιχνίδι! Τότε μπαίνει στην ιστορία ο παππούς της Βέρας, ο Μάστρο Ηλίας, και αποφασίζει να κάνει κάτι για αυτό. Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα για το παραμύθι και την παράσταση, αλλά σίγουρα μετά το τέλος του παραμυθιού όλοι θέλουν να παρακολουθήσουν την παράσταση για να δουν τι γίνεται μετά! Ελπίζουμε κι εσείς!

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μελλοντικά σχέδια.

Tropical forest in thick fog

ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΜΑΝΙΔΟΥ: Φέτος ένα όνειρο μου θα πάρει σάρκα και οστά με την παράσταση της Γκόλφως που ανεβαίνει από 17 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αυλαία. Μια διαφορετική προσέγγιση πάνω στο γνωστό βουκολικό δράμα που όλοι λίγο πολύ έχουμε παρακολουθήσει. Από την πρώτη φορά που διάβασα το κείμενο υπήρξα αντίθετη ως προς τον τίτλο που φέρει το έργο, ως ιστορία αγάπης. Προσωπικά θεωρώ το δράμα της Γκόλφως μια ιστορία αναίσχυντης προδοσίας. Και υπό αυτό το πρίσμα θα κινηθώ σκηνοθετικά. Οι θεατές θα παρακολουθήσουν μια παράσταση σκοτεινή γεμάτη αντιφάσεις, μια παράσταση γυναικεία με χαρακτήρες περίπλοκους και τραγικούς. Η ιστορία της Γκόλφως και του Τάσου όπως δεν την έχουμε ξανασυναντήσει. Στα όρια του χρόνου, του φανταστικού και του φαντασιακού. Στην κόψη των συναισθημάτων και της λογικής. Όσοι έχουν παρακολουθήσει παραστάσεις από το Θέατρο του Άλλοτε νομίζω πως ξέρουν τι τους περιμένει.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Σας ευχαριστώ θερμά.

Δελίνα Βασιλειάδη