ΘΕΑΤΡΟ «ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ»

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ»

Ελλάδα. Μετά τις «καταστροφές», ένα αυταρχικό καθεστώς βρίσκει την ευκαιρία και εγκαθίσταται στην έρημη πια χώρα. Πείνα, λειψυδρία, βασανιστήρια, εκκαθαρίσεις. Οι χαρακτήρες του έργου διαλέγουν στρατόπεδα: ο Παπάς, η Γριά, η Μαντάμ, ο Λοχαγός, το Κορίτσι, το Αγόρι, ο Στρατιώτης. Και κάπου ανάμεσά τους ο Καιόμενος, εκείνος που έλουσε το σώμα του με φωτιά στο κέντρο της πλατείας, μήπως και μπορέσει να ξεσηκώσει το λαό, που -χωρίς να το ξέρει- καιγόταν κι εκείνος μαζί του.

kaiomenoi 2

Αυτός είναι ο πυρήνας του έργου Οι Καιόμενοι της Δέσποινας Καλαϊτζίδου, το οποίο παρουσιάζει η ομάδα ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ στο χώρο της έως τα τέλη Μαρτίου. Το έργο απέσπασε το Β’ Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2010 και αποτελεί ένα ρέκβιεμ για όσα χάθηκαν και συνάμα μια προσευχή γι’αυτά που θα έρθουν.

Κάπου ανάμεσα στις δύο αυτές όχθες είναι παγιδευμένοι Οι Καιόμενοι, εγκλωβισμένοι σε έναν τόπο και μια εποχή όπου τα πάντα έχουν καταρρεύσει και το αδιέξοδο έχει γίνει πραγματικότητα. Οι τέσσερις ήρωες ψάχνουν τρόπο να συνεχίσουν να υπάρχουν. Μας ταξιδεύουν σε έναν κόσμο ονειρικό, σε ένα ξεφτισμένο τσίρκο, σε μια αναδρομή στην παιδική ηλικία, εκεί που αναπόφευκτα οδηγείται κανείς, αναζητώντας απαντήσεις μέσα από την αθωότητα, αλλά και την ανωριμότητα ενός μικρού παιδιού.

kaiomenoi

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Θωμά Βελισσάρη, ο οποίος ερμηνεύει και έναν από τους ρόλους πλάι στους Χριστίνα Γαρμπή, Τάσο Ροδοβίτη, Μαργαρίτα Κούτοβα. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Μαρίας Μυλωνά, η κινησιολογική επιμέλεια της Χριστίνας Μπήτιου, η μουσική επιμέλεια της Αθηνάς Γκούμα, οι φωτισμοί του Πολύβιου Σερδάρη και βοηθός σκηνοθέτη είναι η Ευτυχία Καβαλίκα.

 Θέατρο «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12 και Ιασωνίδου). Παραστάσεις έως 31 Μαρτίου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 229249.

Έλσα Σπυριδοπούλου